Witam serdecznie,
w dzisiejszym poscie zabieram Was do mojej kuchni na pyszna kawe, ciasto i zupe krem, a w roli glownej wystapi dynia. Moja przygoda z dynia zaczela sie od zupy-kremu, ktory wprost uwielbiam i srednio co tydzien laduje na moim talerzu. Ostanio zaczelam robic kawe dyniowa, a teraz przyszla kolej na ciasto.
Dlaczego warto jest wykorzystywac dynie w kuchni i jak ja ja przyrzadzam? Jesli jestescie ciekawi- zapraszam :)
Zbior dyni rozpoczyna sie we wrzesniu. To wlasnie wtedy jest dojrzala i rozwija swoje wlasciwosci smakowe. Sialam dynie juz wiele razy w moim rodzinnym domu. Rosnie szybko, jest malo skomplikowana, lubi slonce i opady deszczu. Zazwyczaj jest wykorzystywana do karmienia zwierzat np. krow- mleko wtedy przybiera ciemniejszy kolor, maslo jest tez bardziej zolte. Mielona dynia jest dodawana rowniez do pasz drobiu- zoltko od takich kur jest bardziej zolte. Dynie mozna bardzo dobrze przechowywac przez kilka miesiecy w ciemnej piwnicy, warunkiem jest, aby podczas zbioru nia nie rzucac, tylko delikatnie ukladac- w przeciwnym razie zacznie gnic.
Uprawianych jest kilkadziesiat gatunkow dyni. Najczesciej spotykana odmiana dyni w kuchni jest dynia- Hokkaido (niem. Hokkaidokürbis), ktora trafila do Europy z Japoni. Odmiana ta charakteryzuje sie mala forma- ok. 0,5-1,2kg, miekka skorka, ktorej nie trzeba obierac przy obrobce. Inne odmiany maja twarda skore, przez co nalezy ja usunac, w przeciwnym wypadku bedzie niesmacznie plywac w potrawie. Dynia ta rosnie w naszej szerokosci geograficznej, tutaj wiecej informacji o tym jak uprawiac dynie: klik
Dynia hokkaido smakuje na slodko, jak i w pikantnych potrawach. Wspaniale komponuje sie z imbirem, chili i mlekiem kokosowym.
Zazwyczaj jest wykorzystywana do zup, ale rowniez surowek, kaw czy ciast ! Jesli jeszcze nie jedliscie dyni, bardzo Was zachecam do tego aby jej sprobowac- naprawde warto, gdyz zawiera wiele wspanialaych skladnikow. Obecnie sezon na dynie jest w pelni dlatego warto ja jesc jak najczesciej.
Zazwyczaj jest wykorzystywana do zup, ale rowniez surowek, kaw czy ciast ! Jesli jeszcze nie jedliscie dyni, bardzo Was zachecam do tego aby jej sprobowac- naprawde warto, gdyz zawiera wiele wspanialaych skladnikow. Obecnie sezon na dynie jest w pelni dlatego warto ja jesc jak najczesciej.
Wartosc odzywcza w 100 g
281 kJ
67 kcal
1,7 g
13,6 g
0,5 g
Blonnik
2,4 g
Index glikemiczny
1,1
Zawartosc wody
80%
Witaminy
30 mg
3,74 mg
0,03 mg
0,07 mg
0,29 mg
Zwiazki mineralne
potas
490 mg
wapn
22 mg
Najwazniejsze wlasciwosci:
-antyoksydacyjne ze wgledu na duza zawartosc witaminy A, chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami
-wlasciwosci ochronne, nasz organizm bedzie wzmocniony- glownie dzieki wiataminie A, idealnie przed zima!
-spozywanie dyni jest wskazane mezczyznom z problemami prostaty, tutaj najlepiej siegnac po olej z pestek dyni lub podjadac pestki. Cynk zawarty w dyni zwieksza plodnosc, jakosc plemnikow staje sie lepsza, dlatego pary starajace sie o potomstwo, powinny spozywac dynie.
-dynia rozgrzewa organizm i przyspiesza metabolizm
-dynia dziala na organizm odkwaszajaco
-zwiazki mineralne zawarte w dyni pomagaja walczyc z nadcisnieniem
Wykorzystalam informacje o dyni ze strony: klik
Najsmaczniejsze sposoby wykorzystania dyni w kuchni:
1. Zupa-krem z dyni
O tym jak przygotowac to danie pisalam juz rok temu, moj wpis znajdziecie tutaj: klik
Ostatnio zaczelam czesciej dodawac do niej zamiast smietany - mleko kokosowe oraz starty imbir. Smakuje znakomicie :)
2. Kawa z dynia - czyli tzw. pumpkin latte jak ze Starbacks
Kto pil te kawe w Starbacks to wie, ze jest ona niesamowicie slodka, nafaszerowana syropami i z dynia ma niewiele wspolnego. Pojawia sie w ofercie Starbacks w okresie jesiennym i kosztuje ok. 3,6 € za maly kubek !
Kawe te mozna przyrzadzic w domu bardzo szybko i smakuje pysznie. Jesli lubicie bawic sie smakami kawy- koniecznie wyprobujcie!
Skladniki:
1/3 szklanki kawy
1/2 szklanki goracego mleka (moze byc migdalowe lub ryzowe jesli jestescie weganami)
2 lyzki puree z dyni (dynie pokroic i dusic przez ok. 10 minut z niewielka iloscia wody oraz czubata lyzka przyprawy do piernika lub cynamonem pod pokrywka na wolnym ogniu, na koniec zblendowac)
bita smietana lub mleko kokosowe do wykonania wlasnej weganskiej smietanki
Do goracego mleka dodaje 2 lyzki puree z dyni, wszystko mieszam i wlewam do szklanki. Dolewam kawy i dokladam ubita smietane z mleka kokosowego, calosc dekoruje cynamonem.
Mozecie zrezygnowac z bitej smietany. Ja nie uzywam cukru, jesli lubicie na slodko to poslodzcie kawe do smaku.
Gotowe :)
3. Ciasto z dyni
O ile z gotowaniem nie mam problemu, to pieczenie wychodzi mi niezbyt dobrze.
Wg mnie ciasto wyszlo mi dosyc gumowate, ale ma specyficzny smak i znika niestety w tempie ekspresowym :) Smakuje pysznie z ubitym mlekiem kokosowym :)
Ja skorzystalam z przepisu Agnieszki -Nissiax83 na youtube:
Olej z pestek dyni ma rowniez wspaniale wlasciwosci. Pisalam o tym tutaj: klik
Jestem ciekawa, czy lubicie dynie i jak ja przyrzadzacie? Szukam jeszcze fajnego przepisu na surowke z dynia :)
Jesli znajde cos ciekawego to napewno sie z Wami podziele.
A tymczasem... SMACZNEGO :)
cdn.
pozdrawiam
Kinga
Ja zdecydowanie nie jestem fanka dyni. Chyba mam jakiś uraz z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłem w takich postaciach, co polecasz na "pierwszy raz" ? Zastanawiam się nad kremem lub ciastem :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie zupe-krem :) moj maz lubi bardziej na ostro i dodaje sobie jeszcze Chili - w moim przepisie nie uwzgeldnilam... z imbirem i mlekiem kokosowym smakuje ciut lepiej niz ze smietana. Ale mozna kombinowac :)
UsuńUwielbiam dynię, jestem uzależniona od kremu, a w piątek jadę na pupmkin spice :)
OdpowiedzUsuńDynię uwielbiam w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award - mam nadzieję, że dołączysz do zabawy :)
ciekawe sprawdze
OdpowiedzUsuń