Witam serdecznie,
w dzisiejszym poscie bedzie troche o sniadaniu. Czasy,
w ktorych na sniadanie jadalam chleb lub bulki z szynka, czy z serem przeszly
juz do historii. Od czasu do czasu jem w weekend cos innego, jednakze owsianka
zagoscila u mnie juz na stale.
Kiedys myslalam, ze owsianka to wymysl odchudzajacych
sie stale dziewczyn, ktore gloduja calymi dniami i unikaja doslownie
wszystkiego.
Tysiace fotek owsianki na Facebooku, drugie tyle na
Instagramie i na kazdym blogu o zdrowym odzywianiu.
Az mnie rzucalo czytajac pod zdjeciem „owsianka“. Gwiazdy
showbiznesu pytane co jedza odpowiadaly : „owsianke“.
Wszedzie ta owsianka. Co ludzi tak pchnelo, do tego
aby jesc te dziwne platki?
Te pytania zadawalam sobie do momentu, az sama nie skorzystalam
z przepisu, na ktory trafilam w ksiazce Ewy Chodakowskiej klik i przyrzadzilam moja pierwsza najprostsza na swiecie owsianke, a
mianowicie z jablkiem i cynamonem.
Podstawowa wersja owsianki z jablkiem i cynamonem tak
przypadla mi do gustu, ze jadlam ja przez miesiac, dzien w dzien :)
Z czasem zaczelam kombinowac i dodawalalam kakao oraz
przerozne kombinacje owocow, a jesli nie mialam nic pod reka to dodawalam dzem. Pozniej doszly orzechy,
mielone siemie lniane oraz nasiona chia.
Moj sposob przyrzadzania owsianki:
1 szklanka mleka
4 lyzki stolowe naturalnych platkow owsianych
Calosc zagotowac i odstawic na 10 minut, aby platki
zmiekly. Tworzy sie specyficzny kleik, konstystencja owsianki jest polgesta. Na
koniec dodaje owoce, czy dodatki w postaci nasion.
Na wielu blogach znajdziecie tez inne przepisy na
owsianke. Np. Fitnessada przyrzadza
omlety z owsianki, zajrzyjcie na bloga, aby przyjrzec sie jej przepisom:
blog Fitnessada: klik
blog Fitnessada: klik
Owsianka nie dosc, ze mi smakuje, jest do tego bardzo
zdrowa!
5 powodow, dla ktorych warto jesc osianke
1. Owsianka
jest pyszna! Przyrzadzanie owsianki na sniadanie stalo sie juz moim rytualem.
Bardzo rzadko jadam teraz pieczywo na sniadanie. Owsianke mozna dobrowolnie
urozmaicac, w zaleznosci od tego jakie sezonowe owoce sa akurat dostepne.
Dodajac kakao, czy cynamon, rowniez zmieniamy jej smak, dlatego owsianka nie
jest nudna.
2. Owsianka
jest sycaca. Dzieki duzej ilosc weglowododanow zlozonych (z platkow) oraz
prostych (z owocow) nadaje nam natychmiastowej energii, ktorej potrzebujemy po
przebudzeniu. Mimo, ze sklad owsianki jest prosty, platki owsiane maja sporo
kalorii. Porcja z 4 lyzek i szklanki mleka, syci mnie na ok.4 godziny, a przy
tym nie jestem przejedzona. Po dluzszym spozywaniu owsianki i odstawieniu
pieczywa, zauwazylam pozytywne zmiany w moim ciele. Brzuch zmalal, natomiast
cynamon skutecznie hamuje wilczy apetyt na
slodycze.
3. Wartosci
odzywcze owsianki sa bardzo wysokie. Same platki owsiane dostarczaja nam sporo
blonnika oraz zdrowe tluszcze roslinne.
Warta wspomnienia jest rowniez obecnosc witamin B6
oraz B1, ktore wplywaja pozytywnie na nasza koncentracje i zdolnosc uczenia.
Substancje odzywcze z platkow owsianych przeciwdzialaja zawalom serca, udarom,
gromadzeniu sie zlego choleterolu.
4. Platki
owsiane sa wspaniala pozywka dla bakterii prebiotycznych, ktore maja pozytywne
wlasciwosci dla naszego organizmu, np. podwyzszaja odpornosc organizmu.
5. Kolorowa
owsianka z ladnymi owocami cieszy oko, nazywam ja “happy breakfast”, mozna
pokombinowac i przyozdobic ja wszystkimi kolorami teczy. Kto po takim kolorowym
sniadaniu bedzie jeszcze smutny? Im bardziej moj posilek jest kolorowy, tym
bardziej go celebruje.
Przeglad wartosci odzywczej platkow owsianych
100 gramow
|
1 Porcja (50 gramow)
|
|
Kalorycznosc
|
354,0 kcal
|
177,0 kcal
|
Bialko:
|
10,0 g
|
5,0 g
|
Weglowodany:
|
63,0 g
|
31,5 g
|
Tluszcz:
|
8,0 g
|
4,0 g
|
Blonnik:
|
8,0 g
|
4,0 g
|
Zelazo:
|
4,5 mg
|
2,25 mg
|
Cynk:
|
7,7 mg
|
3,85 mg
|
Zachecam Was serdecznie do wyprobowania owsianki, naprawde warto :) Mi smakuje zarowno na zimno, jak i na cieplo. Zabieram ja ze soba do pracy i spozywam na zimno. Warto zmieniac kombinacje sniadania. Nie musi byc to zawsze kakao, warto zastapic je cynamonem, lub dorzucic orzechy. Naprawde polecam, wasze cialo wam podziekuje...Owsianke zaczelam jesc od stycznia tego roku. Zaluje, ze tak pozno...
Jestem ciekawa, jak wygladala wasza droga do owsianki, dlaczego zaczelyscie ja jesc, jak zmienilo sie Wasze cialo, oraz jakie sa wasze ulubione przepisy? Piszcze jesli macie ochote sie podzielic waszymi doswiadczeniami :)
cdn.
pozdrawiam
Kinga
ja uwielbiam owsianki i zajadam się nimi już prawie codziennie od 1,5 roku! <33
OdpowiedzUsuńJa bardzo rzadko jem owsiankę. Może zmienię swój styl i zacznę jeść ją. Opinie mnie zachęcają.
UsuńLecker !!
OdpowiedzUsuńHeh, nigdy nie jadłam owsianki :)
OdpowiedzUsuńW takiej miseczce z bociankiem wszystko musi smakować pysznie! :)
OdpowiedzUsuńW niemczech wcale tak zle nie jest jak widac
OdpowiedzUsuńOwsianka to wyjątkowa opcja :)
OdpowiedzUsuńdobrze napisane
OdpowiedzUsuń