Jaki owoc przychodzi Wam na mysl, gdy myslicie o swietach Bozego narodzenia lub po prostu o Zimie?
Pomarancze !!!!
To ona sa tematem dzisiejszego postu.
Zakupilam ostatnio robota kuchennego marki BOSH. Robot ten ma rozne nakladki, przy pomocy ktorych mozemy ubic jajka, pokroic marchewka, zmiksowac rozne warzywa , a ostatnio zakupilam wyciskarke do cytrusow.
Z 2-3 pomaranczy otrzymujemy szklanke pysznego, zdrowego, swiezego i bez zadnych dodatkow naturalnego soku pomaranczowego.
Wycisniecie 2-3 pomaranczy zajmuje okolo 3-4 minut, wiec nie jest to zbyt dlugo.
Smak swiezego soku jest niedoopisania. Slodki, naturlany, niepowtarzalny.
W soku mamy miazsz z owocow, przez co sok jest niezwykle gesty.
Zdrowotne wlasciwosi swiezego soku z pomaranczy(zrodlo:Internet):
pomaga obniżyć gorączkę;
pomaga układowi odpornościowemu w zwalczaniu wszelkich rodzajów infekcji (zwłaszcza infekcji dróg oddechowych);
wspomaga rekonwalescencję po przebytych infekcjach dróg oddechowych;
jest pomocny w leczeniu nadciśnienia tętniczego;
jest wskazany przy schorzeniach wątroby;
jest pomocny w wydalaniu zbędnych produktów przemiany materii;
zapobiega zaparciom i wzdęciom;
jest pomocny w leczeniu zgagi;
jest doskonały jako środek przeciw szkorbutowi;
jest pomocny w leczeniu osteoporozy;
doskonale nadaje się do diet oczyszczających.
Jedynym przeciwwskazaniem do picia wyciśniętego soku z pomarańczy jest choroba wrzodowa żołądka, dwunastnicy i nadkwaśność.
Pomarańcze są naturalnym dostarczycielem (zrodlo:internet):
witaminy C - która zapobiega nowotworom, chorobom serca, zmniejsza przyleganie płytek krwi do ścian tętnic, neutralizuje „zły” cholesterol, podnosi przyswajalność żelaza, czyli sprzyja pokonywaniu zmęczenia, korzystnie wpływa na poprawę odporności organizmu, bierze udział w wytwarzaniu kolagenu i w syntezie hormonów. Natomiast niedobór witaminy C sprzyja podwyższeniu ciśnienia krwi;
witaminy z grupy B - witamina B1 ułatwia koncentrację, pozwala szybko uporać się ze stresem, przyśpiesza gojenie się ran i uśmierza ból. Natomiast witamina B2 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych, narządu wzroku i błon śluzowych;
witaminy A - która utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci;
witaminy E - która zapobiega chorobom serca i miażdżycy oraz wzmacnia naczynia krwionośne;
witaminy PP - która normuje poziom cholesterolu, umożliwia rozróżnianie barw, a także ma duży wpływ na urodę: skóra staje się lepiej ukrwiona oraz wpływa dodatnio na włosy i paznokcie;
błonnika pokarmowego - który poprawia perystaltykę jelit, chroni przed chorobami przewodu pokarmowego, daje poczucie sytości, czyli zapobiega otyłości. Chroni przed chorobami układu krążenia, gdyż obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi i ma właściwości antynowotworowe;
-kwasu foliowego - jego zbyt niskie spożycie zwłaszcza przez kobiety w ciąży może wpływać na niedorozwój łożyska i powodować wady wrodzone u noworodka. Jego niedobór może zwiększać podatność komórek na transformacje nowotworowe, a także może przyczynić się do rozwoju miażdżycy;
-potasu - który reguluję gospodarkę wodną w organizmie, czynności mięśni i nerwów, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych oraz wpływa na równowagę kwasowo-zasadową;
wapnia - warto wiedzieć, że dwie duże pomarańcze zawierają tyle samo łatwo przyswajalnego wapnia co jedna szklanka mleka – to dobra wiadomość dla osób, które z różnych względów nie piją mleka. Do jego zadań zalicza się: zapobieganie osteoporozie, obniżenie ciśnienia krwi, regulacja krzepliwości krwi i układu nerwowego oraz dobrze działa na płodność i donoszenie ciąży;
fosforu - jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki w organizmie, wpływa korzystnie na kości i zęby, dodaje optymizmu i błyskotliwości;
magnezu - chroni serce, uspokaja nerwy, koi stres, wzmacnia mięśnie, poprawia trawienie oraz łagodzi dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego i bóle menstruacyjne;
żelaza - wzmacnia odporność organizmu, wpływa na proces wzrostu, zapobiega zmęczeniu, jest niezbędny do prawidłowej budowy skóry, włosów, paznokci oraz chroni przed niektórymi wolnymi rodnikami;
sodu - reguluje gospodarkę wodną w organizmie, odpowiada za jędrność skóry, zapobiega udarom serca i zwiększa wydzielanie soków trawiennych;
cynku - reguluje pracę gruczołów łojowych i ciśnienie, pomaga w produkcji przeciwciał, zapobiega nowotworom i jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu;
miedzi - wspomaga wchłanianie żelaza, reguluje poziom cholesterolu, ułatwia gojenie ran, jest potrzebna do wywarzania energii, a także wspomaga leczenie anemii;
manganu - jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania mózgu i do tworzenia prawidłowej struktury kości, a także bierze udział w procesach wytwarzania energii;
terpeny - związków które działają bakteriobójczo i antywirusowo, mają korzystny wpływ na krążenie, dzięki czemu mózg jest lepiej dotleniony.
Musze Wam powiedziec, ze mam ta wyciskarke do cytrusow dopiero tydzien, a przerobilismy juz 6 kg pomaranczy. Zainteresowala mnie tez kwetia ilosci wapnia. Nie wiedzialam ze sok pomaranczowy jest takim dobrym zrodlem wapnia.
Na zdrowie !!!!
c.d.n.
pozdrawiam
Kinga
pycha :)
OdpowiedzUsuń