niedziela, 12 lipca 2015

Moja droga do owsianki…


Witam serdecznie,
w dzisiejszym poscie bedzie troche o sniadaniu. Czasy, w ktorych na sniadanie jadalam chleb lub bulki z szynka, czy z serem przeszly juz do historii. Od czasu do czasu jem w weekend cos innego, jednakze owsianka zagoscila u mnie juz na stale.
Kiedys myslalam, ze owsianka to wymysl odchudzajacych sie stale dziewczyn, ktore gloduja calymi dniami i unikaja doslownie wszystkiego.

Owsianki nie jadalam, ba …nawet nie wyprobowalam zadnego przepisu, po prostu z przekory. Kocham pieczywo, lubie bulki, dlaczego mialabym z nich rezygnowac? Bo jest taka moda, i obciachem jest nie jesc owsianki?
Tysiace fotek owsianki na Facebooku, drugie tyle na Instagramie i na kazdym blogu o zdrowym odzywianiu.
Az mnie rzucalo czytajac pod zdjeciem „owsianka“. Gwiazdy showbiznesu pytane co jedza odpowiadaly : „owsianke“.
Wszedzie ta owsianka. Co ludzi tak pchnelo, do tego aby jesc te dziwne platki?
Te pytania zadawalam sobie do momentu, az sama nie skorzystalam z przepisu, na ktory trafilam w ksiazce Ewy Chodakowskiej klik i przyrzadzilam moja pierwsza najprostsza na swiecie owsianke, a mianowicie z jablkiem i cynamonem.
Podstawowa wersja owsianki z jablkiem i cynamonem tak przypadla mi do gustu, ze jadlam ja przez miesiac, dzien w dzien :)
Z czasem zaczelam kombinowac i dodawalalam kakao oraz przerozne kombinacje owocow, a jesli nie mialam nic pod reka to  dodawalam dzem. Pozniej doszly orzechy, mielone siemie lniane oraz nasiona chia.




Moj sposob przyrzadzania owsianki:
1 szklanka mleka
4 lyzki stolowe naturalnych platkow owsianych
Calosc zagotowac i odstawic na 10 minut, aby platki zmiekly. Tworzy sie specyficzny kleik, konstystencja owsianki jest polgesta. Na koniec dodaje owoce, czy dodatki w postaci nasion.


Na wielu blogach znajdziecie tez inne przepisy na owsianke. Np. Fitnessada przyrzadza omlety z owsianki, zajrzyjcie na bloga, aby przyjrzec sie jej przepisom:

 blog Fitnessada: klik
 blog Fitnessada: klik


Owsianka nie dosc, ze mi smakuje, jest do tego bardzo zdrowa!

5 powodow, dla ktorych warto jesc osianke
1.    Owsianka jest pyszna! Przyrzadzanie owsianki na sniadanie stalo sie juz moim rytualem. Bardzo rzadko jadam teraz pieczywo na sniadanie. Owsianke mozna dobrowolnie urozmaicac, w zaleznosci od tego jakie sezonowe owoce sa akurat dostepne. Dodajac kakao, czy cynamon, rowniez zmieniamy jej smak, dlatego owsianka nie jest nudna.
2.    Owsianka jest sycaca. Dzieki duzej ilosc weglowododanow zlozonych (z platkow) oraz prostych (z owocow) nadaje nam natychmiastowej energii, ktorej potrzebujemy po przebudzeniu. Mimo, ze sklad owsianki jest prosty, platki owsiane maja sporo kalorii. Porcja z 4 lyzek i szklanki mleka, syci mnie na ok.4 godziny, a przy tym nie jestem przejedzona. Po dluzszym spozywaniu owsianki i odstawieniu pieczywa, zauwazylam pozytywne zmiany w moim ciele. Brzuch zmalal, natomiast cynamon skutecznie hamuje wilczy apetyt na slodycze.
3.    Wartosci odzywcze owsianki sa bardzo wysokie. Same platki owsiane dostarczaja nam sporo blonnika oraz zdrowe tluszcze roslinne.
Warta wspomnienia jest rowniez obecnosc witamin B6 oraz B1, ktore wplywaja pozytywnie na nasza koncentracje i zdolnosc uczenia. Substancje odzywcze z platkow owsianych przeciwdzialaja zawalom serca, udarom, gromadzeniu sie zlego choleterolu.
4.    Platki owsiane sa wspaniala pozywka dla bakterii prebiotycznych, ktore maja pozytywne wlasciwosci dla naszego organizmu, np. podwyzszaja odpornosc organizmu.

5.    Kolorowa owsianka z ladnymi owocami cieszy oko, nazywam ja “happy breakfast”, mozna pokombinowac i przyozdobic ja wszystkimi kolorami teczy. Kto po takim kolorowym sniadaniu bedzie jeszcze smutny? Im bardziej moj posilek jest kolorowy, tym bardziej go celebruje.
Przeglad wartosci odzywczej platkow owsianych 

100 gramow
1 Porcja (50 gramow)
Kalorycznosc
354,0 kcal
177,0 kcal
Bialko:
10,0 g
5,0 g
Weglowodany:
63,0 g
31,5 g
Tluszcz:
8,0 g
4,0 g
Blonnik:
8,0 g
4,0 g
Zelazo:
4,5 mg
2,25 mg
Cynk:
7,7 mg
3,85 mg




Zachecam Was serdecznie do wyprobowania owsianki, naprawde warto :) Mi smakuje zarowno na zimno, jak i na cieplo. Zabieram ja ze soba do pracy i spozywam na zimno. Warto zmieniac kombinacje sniadania. Nie musi byc to zawsze kakao, warto zastapic je cynamonem, lub dorzucic orzechy. Naprawde polecam, wasze cialo wam podziekuje...Owsianke zaczelam jesc od stycznia tego roku. Zaluje, ze tak pozno...
Jestem ciekawa, jak wygladala wasza droga do owsianki, dlaczego zaczelyscie ja jesc, jak zmienilo sie Wasze cialo, oraz jakie sa wasze ulubione przepisy? Piszcze jesli macie ochote sie podzielic waszymi doswiadczeniami :)
cdn.
pozdrawiam
Kinga

4 komentarze:

  1. ja uwielbiam owsianki i zajadam się nimi już prawie codziennie od 1,5 roku! <33

    OdpowiedzUsuń
  2. Heh, nigdy nie jadłam owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takiej miseczce z bociankiem wszystko musi smakować pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń