Od pewnego czasu wypiekam sama chleb. Kolezanka przyniosla go raz do pracy i tak mi zasmakowal, ze sama teraz go tez pieke. Wykonanie jest latwe i szybkie.
Skladniki:
0,5 kg maki (pszenna lub orkiszowa pelnoziarnista, lub wymieszac pol na pol, ja pieke na orkiszowej typ 630)
1 torebka puree ziemniaczanego
1 lyzka soli
0,5 lyzki cukru
1 torebka suszonych drozdzy
0,5 l wody
dodatkowo: oliwa z oliwek do posmarownia chleba,
opcjonalnie: ziola prowensalskie, Oregano, cebula prazona (ok 3 lyzki), lub suszone pomidory, lub oliwki, kosteczki suchej szynki
Make, puree ziemniaczane, drozdze, sol, cukier wszystko razem wymieszac. Dodac stopniowo wode, Posypac ziolami i cebula suszona (ten krok mozna pominac, jesli ktos za tymi skladnikami nie przepada. Wygniatac ciasto tak dlugo, az sie nie bedzie kleilo do rak. Ja wygniatam mechanicznie przy uzyciu robota kuchnnego (Bosh: misa do ugniatania ciasta).
Gotowe ciasto odstawic na min. 3h do lodowki (tak, tak, dobrze czytacie do lodowki :) !!! )
Ciasto moze zostac przez cala noc w lodowce i rano mamy na sniadanie goracy, chrupiacy chleb.
Ciasto uformowac do postaci chleba, na koniec posmarowac oliwa z oliwek i posypac Oregano lub ziolami prowensalskimi (opcjonalnie, jesli ktos nie lubi tych ziol moze ten krok pominac). Na chlebie naciac lyzka dziury.( mimo, ze to robie niestety chleb mi peka )
Piekarnik nagrzac na 200 C (gora dol), chleb piec 20-25 minut w temp. 200C, nastepnie temp. obnizyc na 180C i dopiec 10-15 minut.
Gotowe !!! Mamy chrupiacy, pieknie pachnacy chleb wlasnej roboty.
Suszona cebula, oliwki lub suszone pomidory, czy kawaleczki szynki: tutaj juz kazdy sam decyduje, co lubi. Ja dodaje zazwyczaj cebule.
Polecam wam wyprobowanie tego przepisu. Do tej pory, zawsze mi sie ten chleb udaje :) Lubie ten przepis, bo nie musze sie tutaj bawic z drozdzami. Nie mam szczegolnych umiejetnosci w pieczeniu, jednak tutaj nie sa one wymagane.
Macie tez jakis sprawdzony przepis?
Chetnie wyprobuje cos nowego :)
c.d.n.
pozdrawiam
Kinga
Ciekawy przepis z puree ziemniaczanym, pomysłowo :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o takim chlebie. Musi być pyszny i bardzo sycący ;)
OdpowiedzUsuńdodam, ze chleb ten daje sie latwo kroic ;)
OdpowiedzUsuńLudzie chlebek jest PYSZNY! Musicie go osbiście upiec! Do pracy rodacy, pichcimy! :)
OdpowiedzUsuń