piątek, 17 stycznia 2014

Olej z pestek dyni- moje nowe odkrycie smakowe


Bedac w Monachium kupilam na sprobowanie olej z pestek dyni. Wiele slyszalam o walorach smakowych i zdrowotnych wlasciwosciach tego oleju, ale przed zakupem odstraszala mnie cena. U nas w miescie mala butelka 0,25 L kosztuje 10€, czyli okolo 42 zl. Cena jak na olej dosyc spora. W Monachium placilam za ten olej 6€, wiec juz znacznie taniej. Nizsza cena jest spodowana tym, iz olej ten jest produkowany w Austrii i dystrybuja do Monachium nie jest taka droga. Austriacki region Styria już od wielu lat słynie z produkcji wysokogatunkowego oleju z pestek dyni. Olej z tego regionu jest uważany za najlepszy na świecie pod względem jakości.



Wybor producentow jest tez ogromny, a u nas tylko jeden jest sprowadzany.



Aby nie przedluzac, powiem od razu: ten olej jest PRZEPYSZNY. O ile oliwa z oliwek mi nie podchodzi smakowo, wg mnie jest jakas taka mdla, olej z pestek dyni ma wyrazny posmak pestek dyni. Walory smakowe trudno opisac, ale smak oleju czuc w surowkach, ladnie komponuje sie z salata, pomidorami, ogorkiem. 

Uzywam tego oleju wylacznie do surowek. Nie smaze na nim potraw.

Oleje roslinne wykazuja wiele wlasciwosci zdrowotnych. Sa bogate w witaminy rozpuszczalne w tluszczach A, E, oraz w B1, B2 , C, niacyne, piroksen, witamine H. Olej z pestek dyni dzięki tłoczeniu „na zimno” zachowuje swój pełny skład, a co za tym idzie – również wszystkie wartości odżywcze. Regularne uzywanie oleju z pestek dyniprzyczynia sie do poprawy naszego zdrowia lub moze pomoc w niektorych dolegliwosciach :

  • układ krwionośny – reguluje pracę: naczyń obwodowych, krwioobiegu miednicy i dołu brzucha (profilaktyka i leczenie przerostu gruczołu krokowego), naczyń głowy – poprawia wzrok i słuch – serca i naczyń wieńcowych;
  • układ moczowo-płciowy – reguluje jego pracę i wpływa łagodząco na stany zapalne;
  • układ pokarmowy – likwiduje pasożyty i reguluje florę bakteryjną jelit oraz łagodzi stany zapalne śluzówek całego układu, wspomaga pracę wątroby i wpływa na przemianę materii, ponadto wykazuje niezwykle skuteczne działanie na zaburzenie trawienne u dzieci, likwidując większość pasożytów i powodując znormalizowanie apetytu u dzieci, które zaczynają lubić owoce i warzywa oraz przestają być tzw. „niejadkami”;
  • układ oddechowy – łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych (można olejem smarować gardło, a nawet wprowadzić kilka kropel do nosa);
  • układ nerwowy i hormonalny – reguluje jego pracę;
  • układ odpornościowy – mocno go stymuluje.

Ponadto pomaga w:

  • alergiach skórnych – miejsca, na których występuje alergia można posmarować olejem;
  • oparzeniach;
  • stanach zapalnych kręgosłupa i stawów – można wetrzeć olej w bolące miejsca;
  • depresjach i osłabieniach psychicznych;
  • zwolnieniu procesów starzenia się i leczeniu reumatyzmu;
  • regulacji poziomu cholesterolu;
  • oczyszczaniu (usuwa toksyny z organizmu) i wzmocnieniu całego organizmu.


Przechowywanie: najlepiej w ciemnym miejscu, butelke stale zamykac, aby chronic olej przed utlenianiem, temp. 5-18 C. Ja trzymam moj olej w lodowce. Po otwarciu butelki powinnismy olej jak najszybciej zuzyc.
pozdrawiam
c.d.n
Kinga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz