Witam w kolejnym kulinarnym poście :)
Dzisiaj przedstawię Wam sposób na domowe Sushi, jak je wykonać, z jakich składników korzystać oraz kilka trików, aby wyszło idealnie równiutkie.
Zapraszam :)
Sushi to japońska potrawa, w skład której wchodzi gotowany ryż, doprawiony octem ryżowym, algi oraz surowe ryby, np. łosoś. Całość jest podawana na zimno z odrobina soji. Odkąd sushi stało się bardziej popularne, zaczęto również przyrządzać różnorodne wersje i kombinacje. Zamiast rybą sushi można wypełniać warzywami, gotowanym jajkiem lub nawet mięsem. Oczywiście nie jest to wtedy oryginalne sushi, jednak w gotowaniu nie ma granic i można kombinować w kuchni. W naszym mieście jest knajpka, w której serwuja coś ala sushi wlaśnie z kurczakiem :) Jest on przyprawiony przyprawa do gyrosu i smakuje przepysznie.
Składniki podstawowe:
ryż do sushi
ocety ryżowy
płaty suchych alg (Nori)
soja
cukier
sól
składniki do wypełnienia są opcjonalne np. łosoś, kurczak, warzwa
Składniki opcjonalne
marynowany imbir
sezam
marynowane liście musztardy
Do wypełnienia sushi użyłam warzyw: ogórek, paprykę i avokado pokroiłam w długie paski. Dodatkowo użyłam marynowanego imbiru oraz liści musztardy, które pokroiłam w drobne paski.
Do przyrządzenia sushi użyłam 0,5 kg ryżu. Było to zdecydowanie za dużo! Wyszło mi bardzo dużo sushi. Ugotowany ryż doprawilam zalewą, która składała się z 4 łyżek octu ryżowego, 3 łyżek soli i 2 łyżek cukru.
Do przyrządzenia sushi użyłam bardzo sprytnego urządzenia, a mianowicie plastikowej tuby, która ułatwia uformować sushi w idealną postać. Sushi-Maker można dostać online, np. tutaj: klik.
Do sushi-makera wkładamy najpierw przestudzony ryż, następnie formujemy dołaczonym wałkiem wąski rowek, w którym następnie lądują warzywa, ryba lub to czym chcemy wypełnić nasze sushi.
W tym krótkim video możecie zobaczyć, jakie to proste:
Zawartość tuby wyciskamy na rozłożone Nori, następnie je zawijamy, a końcówki lekko nacieramy wodą, aby nori się skleiło i ładnie trzymało sushi.
Sushi robiłam pierwszy raz w życiu i wyszło mi idealne. Dzięki Sushi-maker kawałki są równiutkie, po proste idealne, a wykonanie jest dziecinnie proste :)
Ostatnim elementem jest krojenie. Polecam zanurzać nóż w zimnej wodzie, wtedy ryż nie będzie się kleił, a nasze kawałki sushi będą idealne.
Voila wszystko gotowe :) Tak jak już pisałam z poł kg ryżu wyszło mi tego dosyć sporo.
A tak prezentuje się świeże sushi z warzywami :)
Smacznego :)
cdn.
pozdrawiam
Kinga
Musi być pyszne:) Nie przepadam specjalnie za sushi, ale Twój przepis musi być niezły patrząc na składniki.
OdpowiedzUsuńSame pyszności Ja tu widzę! Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w kuchni!
OdpowiedzUsuńHej, super przepis. Ja robiłem na podstawie tego przepisu: http://pancook.pl/sushi/
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńciekawie napisane
OdpowiedzUsuń