piątek, 5 czerwca 2015

Pieczone ziemniaczki z rozmarynem- czyli ziemniaki nie musza byc nudne!

Witam serdecznie, 

dzisiaj przedstawiam wam prosty sposob na ziemniaki. Wyjda kazdemu, sa latwe w wykonaniu i smakuja oblednie pysznie :)
Zapraszam!

Skladniki:
ziemniaki
rozmaryn (kilka galazek)
sol, pieprz
2-3 lyzki oleju
Wykonanie:
Obrane ziemniaki kroimy w cwiartki, wkladamy do saleterki lub garnka, dodajemy 2-3 lyzki oleju oraz pokrojone galazki rozmarynu. Calosc mieszamy, solimy i przyprawiamy pieprzem.
Ziemniaki wykladamy na blaszce, ktora wykladamy wczesniej papierem do pieczenia. 
Calosc zapiekamy w piekarniku w 200C przez 25-30* minut. Uwazajcie na czas pieczenia*! Sprawdzcie po 20 minutach, czy ziemniaki sie dopiekly, moze wasz piekarnik jest b. dobry i wystarczy 25 minut. Jak widzicie moje ziemniaki troche sie za bardzo przypiekly, moglam je piec 5 minut krocej. 
Aromat, ktory roznosi sie w kuchni, jest fantastczny. Ziemniaki smakuja przepysznie.






Koniecznie wyprobujcie przepis, nie pozalujecie :) Ziemniaki mozna skropic dla lepszego smaku cytryna.
Ziemniaki wyszly na zdjeciach doysc ciemne, w rzeczywistosci byly jasniejsze, nie stosowalam zadnych filtrow przy zdjeciach.
W Weekend sprobuje zapiec marchewke :)
cdn.
pozdrawiam 
Kinga

5 komentarzy:

  1. Robię podobnie. Jednak ja je najpierw gotuje, aby były lekko miękkie i nacieram oliwą z ziołami prowansalckimi. Również można zrobić w ten sposób zapiekanke. Smakuje obłędnie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pieczone ziemniaki :3 mogłabym jeść codziennie, ale się trochę ograniczam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany, teraz dopiero widze na duzym monitorze, jak ciemne sa te zdjecia! te ziemniaki wygladaja jakby byly kompletnie spalone :D
    hahaha, chyba musze zaczac obrabiac zdjecia, aby wygladaly apetyczniej :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam!
    Teraz jak są młode ziemniaczki to mogłabym je jeść codziennie bez przerwy a pieczone... mmmm:D
    http://wybiegaj-to.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń