czwartek, 9 kwietnia 2015

Roladki wieprzowe nadziewane serem i korniszonami (swiateczny przysmak)

Witam serdecznie,
swieta, swieta i po swietach...a u mnie odgrzewane kotlety :) nie, nie schabowe. Na swieta przyrzadzilam na obiad roladki wieprzowe i chcialabym sie z Wami podzielic tym latwym przepisem.



Skladniki:
-piec kawalkow miesa schabowego
-ok. 4 plastry dowolnego zoltego sera
-kilka malych korniszonow
-1 jajo
-sol, pieprz
-olej do smazenia
-bulka tarta
-kilka wykalaczek

Mieso ubijamy tak jak na schabowe, przyprawiamy z obu stron sola i pieprzem. Ser i korniszony kroimy w cienkie plasterki. Na mieso kladziemy kawalek sera i ogorka, zawijamy w roladke. Calosc spianamy ciasno wykalaczka.
Jajko rotrzepujemy widelcem i moczymy w nim roladki, a nastepnie obtaczamy bulka tarta.
Tak przygotowane roladki wrzucamy na rozgrzana patelnie. Pamietajcie: tluszcz musi byc mocno rozgrzany, aby bialko od razu sie scielo i przysmazylo. Jesli patelnia nie bedzie rozgrzana, duza ilosc tluszczu wniknie do miesa i nasze roladki beda bardzo tluste.
 Roladki smazymy do zlotej barwy, okrecamy, aby calosc byla chrupaica.
Roladki smakuja z ziemniakami i jakimis warzywami, u mnie byl akurat gotowany kalafior i cwikla z chrzanem.

Smacznego :) !
cdn.
pozdrawiam 
Kinga

6 komentarzy:

  1. No obiad na pewno był pyszny, od samego patrzenia na zdjęcia ma się już wielką ochotę zrobić i zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fajnie, ale chyba nie est to przepis na tradycyjną roladę? U mnie na śląsku robi się je inaczej :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. pychota,aż zgłodniałam :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń