wtorek, 13 maja 2014

Szparagi - smaczne i zdrowe warzywo sezonu kwiecien-maj

Witam,

dzisiejszy post bedzie poswiecony szparagom. Przyznam sie szczerze, ze mieszkajac w Polsce nie jadlam nigdy szparagow. W mojej rodzinie to warzywo bylo nieznane.
Odkad jestem w Niemczech, ponad 7 lat, zauwazylam jak Niemcy szaleja na punkcie szparagow. W okresie kwiecien-maj mozna wszedzie kupic swieze regionalne szparagi. Gazety zalewane sa przepisami na przyrzadzenie szparagow. SZparagi sa bardzo dietetyczne, na 100g szparagow Maja jedynie 18 kcal, ale za to mase witamin. Kwas foliowy wystepuje w szparagach, w duzych ilosciach, wiec jak znalazl dla osob chcacych powiekszyc rodzine ;)
Ale od poczatku, jak je przyrzadzic, z czym jesc.

Szparagi wystepuja w dwoch formach- bialej i zielonej.
Zielone szparagi sa zdrowsze.



Moje przygody ze szparagami zaczely sie nieszczesliwie. Nie wiedzialam, ze je trzeba obrac!!! Kupilam pol Kilo szparagow i gotowalam je okolo 20 minut. Nie mozna tego bylo jesc, wszedzie byly te twarde lyka...


1. Szparagi nalezy obrac ze skorki. Najlepiej robic to specjalna obieraczka. Obieranie nozem nie jest latwe, z racji tego, ze szparagi sa dlugie i cienkie. Obieramy szparagi od nagrubszej czesci w kierunku cienkiego konca. Glowka z kwiatostanem jest jadalna i ja zostawiamy. Zielone szparagi nie musza byc obierane, z racji tego ze ich skorka jest bardzo cienka. Ja czasami troche skrobie same koncowki.

2. Szparagi gotujemy okolo 10-12 minut, w zaleznosci od ich grubosci. Wode solimy i dodajemy lyzke masla/ margaryny. Szparagi beda mialy lepszy smak. Do gotowania szparagow sa specjalne garnki z sitkiem.


Ja nie posiadam takiego garnka, wiec kroje je na pol i wrzucam do zwyklego garnka.



3. Szparagi smakuja z sosem holondaise- wybierajcie ten o obnizonej zawartosci tluszczu, sosem musztarodowym, lub po prostu z maslem. Do tego kawalek kurczaka lub ryba. Szparagi smakuja z ziemniakami ugotowanymiw mundurkach.






To byl klasyczny sposob na szparagi. Mozna je tez smazyc, lub zrobic z nich pyszna zupe.
Jedzcie szparagi, sa smaczne, zdrowe i malokaloryczne!


Smacznego!

pozdrawiam
c.d.n.
Kinga


6 komentarzy:

  1. Bardzo lubie szparagi! I w sobotę jadę na targ po takie z wiadomego pochodzenia. Mmmm:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje pierwsze i jedyne (jak na razie) szparagi, jakie upichciłam też były okropnie niedobre. Może za cienko je obrałam? Istnieje taka możliwość? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, ich raczej sie nie da za cienko obrac :) wlasnie skorka jest niedobra, a w srodku sa pyszne. Mi na poczatku szparagi tez nie smakowaly, poczytalam jak je przyrzadzic, jak gotowac i sa pyszne. Poza tym bylo to dla mnie zupelnie nowe warzywo i nieznany smak, dlatego na poczatku ciezko sie z nimi "oswoic".

      Usuń
  3. wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam :( ale mam ochotę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto sprobowac- z maslem lub sosem holenderskim im czesciej je jesz tym bardziej ci smakuja. na poczatku maja dziwny nowy nieznany smak. Tak samo mialam z awokado, szpinakiem i cukinia. Wczesniej nie jadlam i na poczatku mi wcale nie smakowaly, a teraz bardzo lubie :)

      Usuń